Η Ελλάδα πάει... Μουντιάλ!

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009


Πρίν 16 χρόνια χρειάστηκε μόνο ένα γκολ του Νίκου Μαχλά επι της Ρωσίας για να πάει η Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά σε τελικά Μουντιάλ. Σήμερα, 2009, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Με το χρυσό γκολ του Σαλπιγγίδη να εξασφαλίζει την πρόκριση με 1-0 κόντρα στην Ουκρανία, στο επιβλητικό Donbass Arena, το «πειρατικό», με καπετάνιο τον Ότο Ρεχάγκελ, είναι πλέον έτοιμο να σαλπάρει για Νότια Αφρική. 


Η συνταγή ήταν γνωστή απο το παρελθόν, βγαλμένη απο τα γήπεδα της Πορτογαλίας και τον θρίαμβο του 2004. Τι κι αν έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα; Το πνεύμα της νίκης φαίνεται να συντροφεύει τη γαλανόλευκη ομάδα, η οποία δεν το έβαλε κάτω και διέψευσε τις μεγάλες φιλοδοξίες των Ουκρανών, που μιλούσαν για εύκολη νίκη επι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, κάνοντας τον Σεφτσένκο να δακρύσει στο τέλος του παιχνιδιού.

Οι συνθήκες αυτή τη φορά ήταν δύσκολες και το φορτίο της κριτικής βάραινε τους παίκτες και τον προπονητή, που προσπαθούσαν σε κάθε παιχνίδι να αποδείξουν οτι ο θρίαμβος του 2004 δεν ήταν απλά η επιτομή του θαύματος που κατέληξε να γίνει πραγματικότητα, αλλά υπήρχε και η ομαδική δουλειά και η ελληνική ψυχή που έκαναν έναν ολόκληρο λαό να βγεί στους δρόμους να πανηγυρίσει.

Βέβαια, μετά απο τους απανωτούς τραυματισμούς και την ισοπαλία επι ελληνικού εδάφους ακόμα και ο πιο αισιόδοξος δεν μπορούσε να φανταστεί οτι τελικά η Ελλάδα θα κατόρθωνε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να εξαργυρώσει με την εμφάνιση της το εισιτήριο της πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2010.

Σίγουρα πάντως, ο άνθρωπος που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αυτών των μεγάλων στιγμών του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι άλλος από τον δικό μας Γερμανό, τον Ότο Ρεχάγκελ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, με το νικηφόρο παιχνίδι έναντι των Ουκρανών συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στον πάγκο της Εθνικής και χάρισε στον εαυτό του (αλλά και σε εμάς) το πιο ωραίο δώρο με την πρόκριση. Φυσικά ο Ότο κατά καιρούς επικρίθηκε για ορισμένες αποφάσεις του στην ομάδα, κάποιες από αυτές όχι άδικα, αλλά τελικά κατόρθωσε να μας κάνει να του βγάλουμε για ακόμη μια φορά το καπέλο και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε το μεγαλύτερο μας χειροκρότημα για όσα κατάφερε.

Η ουσία είναι οτι αυτή η διαδρομή είχε ένα αίσιο τέλος και απο εδώ και πέρα ξεκινάει το νέο ταξίδι της Εθνικής με σημείο εκκίνησης την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου κι όπου η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να μας δείξει οτι τίποτα δεν γίνεται τυχαία.


Το επόμενο καλοκαίρι, άνθρωποι απο διάφορα σημεία του κόσμου θα στρέψουν το βλέμμα τους στους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Η Εθνική Ελλάδος θα είναι αυτή τη φορά εκεί!

Βίντεο:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου