Το εξασθενές χρώμιο τελικά... μας ωφελεί (!)

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009


Κι όμως, το εξασθενές χρώμιο ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό! Αυτό είναι το νέο στοιχείο που προέκυψε απο έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και που με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στο άρθρο της Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή. Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσαν, «Η μόνη επικίνδυνη και βλαπτική είσοδος στον οργανισμό είναι η αναπνευστική οδός. 

Συγκεκριμένα, στο πόσιμο νερό και στη διατροφή, το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται από το γαστρεντερικό σύστημα σχεδόν ακαριαία και εξ ολοκλήρου σε τρισθενές χρώμιο, το οποίο σε χαμηλές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία και συνεπώς παύει να είναι τοξικό».


Βέβαια το συγκεκριμένο Ινστιτούτο πριν απο ένα χρόνο και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2008, είχε δώσει στο φως της δημοσιότητας μια άλλη μελέτη, όπου καταγράφονταν συγκεντρώσεις που ξεπερνούσαν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού και η οποία μελέτη έδειχνε την καταστροφή των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού από επικίνδυνα τοξικά, όπως εξασθενές χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες.


Τώρα πως οι καρκινογόνες ουσίες μέσα σε ένα χρόνο έγιναν ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, και να μας διαβεβαιώνουν κιόλας οτι δεν κινδυνεύουμε αν αυτές οι ουσίες περιέχονται στην τροφή ή το νερό που καταναλώνουμε, δεν ξέρω.


Αυτό όμως που ξέρω είναι οτι  η συγκεκριμένη ουσία έχει καταχωρηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις καρκινογόνες για τον άνθρωπο ουσίες, ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα προσανατολίζεται στη θέσπιση ορίων για την παρουσία της στο πόσιμο νερό και εμείς για ακόμη μια φορά πρωτοτυπούμε και πάμε αντίθετα βγάζοντας παράδοξες έρευνες.


Καλά θα κάνει λοιπόν το κράτος να περιορίσει τις πελατειακές σχέσεις που έχει με τις βιομηχανίες και ειδικά όταν απειλείται η ζωή των πολιτών του. Η απόκρυψη των στοιχείων και η παραπληροφόρηση του κοινού δεν οδηγεί πουθενά. Με αυτή τη «νέα μελέτη» δεν καθησυχάζει (όπως θα ήθελε) το κοινό, αντιθέτως μας λέει κατάμουτρα οτι μας θεωρεί χαζούς!


Το επόμενο βήμα, λοιπόν, ποιό θα είναι «κύριοι»? Διαφήμιση που θα μας ενημερώνει οτι το εξασθενές χρώμιο μεγαλώνει μεγαλώνει γερά παιδιά..

2 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

το επόμενο βήμα φαίνεται στο κείμενο των τριών συντακτών της εν λόγω μελέτης...που με απειλούν με μήνυση και μπορείς να δεις εδώ

http://www.zabetakis.net/?p=1804

Thoughtless είπε...

Τη δική μας τη μήνυση σε ποιόν θα τη στείλουμε που εδώ και 40 χρόνια δεν γνωρίζουμε τι τρώμε και τι πίνουμε?

Υ.Γ. Καλύτερα θα είναι για όλους μας το "πάθος" να διοχετεύεται στην επίλυση των προβλημάτων και όχι στις μηνύσεις (αυτή είναι και η σκέψη μου μετά απο την ανάγνωση του link που παραθέσατε).

Πολλές καλημέρες!

Δημοσίευση σχολίου