Πράσινη ζώνη για να διακρίνει τα μαλακότερα ελαστικά το 2009

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Η Formula 1 επιστρέφει στα μαλακά ελαστικά αυτή τη χρονιά, μετά απο 11 σεζόν με αυλακωμένα ελαστικά αυτοκινήτου. Αυτή η αλλαγή σημαίνει οτι ο επίσημος προμηθευτής ελαστικών, η Bridgestone, έπρεπε να αλλάξει τη μέθοδό του διακριτικού που χρησιμοποιούσε για να μαρκάρει το μαλακότερο απο τις δύο ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε κάθε αγώνα.

Αντί ενός λευκού χαρακώματος, η πλευρά του ελαστικού θα μαρκαριστεί με μια πράσινη ταινία, όχι μόνο για να καθιστά τη μαλακότερη ένωση διακριτή στους θεατές, αλλά και για να δηλώνει τη συνεχή υποστήριξη της Bridgestone στην καμπάνια της FIA για πράσινα αυτοκίνητα.

Υπάρχει επίσης μια αλλαγή στη λογική κατανομής ελαστικών. Για τις δύο προηγούμενες σεζόν, η Bridgestone είχε παρουσιάσει δυο διαδοχικές ενώσεις, απο την γκάμα των τεσσάρων λαστιχένιων ενώσεων της, σε κάθε εκδήλωση. Για το 2009 θα ισχύει το αντίθετο στους περισσότερους αγώνες.

Ο διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης αγωνιστικών ελαστικών της Bridgestone, Hirohide Hamashima εξήγησε ότι «Προσπαθήσαμε να έχουμε ένα ελαστικό που να έχει μια γρήγορη προθέρμανση και να αποδίδει ένα γρήγορο γύρο άμεσα και ένα άλλο ελαστικό που να έχει υψηλότερη γκάμα λειτουργίας, ώστε να μην δίνει μερικούς γρήγορους χρόνους, αλλά να δίνει μια πολύ συνεπή και ανθεκτική απόδοση όταν χρειάζεται και στη θερμοκρασία που λειτουργεί».

«Φυσικά, υποκείμεθα σε πολλές μεταβλητές όπως για παράδειγμα τα διαφορετικά μονοθέσια και οι οδηγοί, για να μην αναφέρουμε τον καιρό, ο οποίος ήταν κύριος παράγοντας το 2008. Ελπίζουμε οτι η αλλαγή στις κατανομές θα δώσει στους ανταγωνιστές μια καλή πρόκληση και στους θεατές ένα συναρπαστικό αγώνα».
Οι ενώσεις απο μόνες τους είναι καινούργιες, λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων των λείων ελαστικών σε σύγκριση με τα ελαστικά με αυλακώσεις. Παρ’ όλα αυτά θα διατηρήσουν τα ίδια ονόματα (σκληρό, μέσο, μαλακό και εξαιρετικά μαλακό). Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα βρόχινα και για ακραία καιρικά φαινόμενα ελαστικά, τα οποία θα παρουσιαστούν σε όλες τις εκδηλώσεις σε περίπτωση δυσμενούς καιρού.

Πηγή: Επίσημο site formula 1 - http://www.formula1.com - δημοσίευση άρθρου 26/02/09

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου